Campania "Autobuzul Revolutiei"
La 21 din decembrie 2011, am sărbătorit Revoluția română ... și schimbările în transportul public! Am adus un autobuz vechi (un model de Ikarus care rula în perioada comunistă) și am organizat o expoziție de fotografie în interior. Pe un ecran a fost prezentat un film cu imagini surprinse la Alba Iulia, în timpul revoluției din decembrie 1989. Autobuzul a călătorit prin oraş pe rutele normale. Sute de oameni au vizitat și au călătorit cu el. STP a folosit actori, de exemplu în rolul vânzătoarei de bilete, cunoscută în acele vremuri ca ”taxatoarea”, dar și în cazul altor personaje din autobuz.
Autobuz acordeon, transformat în muzeu în amintirea Revoluţiei Autobuzul a fost tapetat cu imagini de la Revoluţie. Pe străzile din oraş a circulat astăzi pentru ultima oară un autobuz folosit şi în anul 1989. În interiorul mijlocului de transport în comun sunt expuse imagini de la Revoluţie surprinse în Alba Iulia. „Râma“ sau „aspiratorul“ va staţiona până de Crăciun în faţa Sala Unirii.
Autobuzul marca „Icarus“, denumit şi acordeon, râmă sau aspirator, s-a transformat pentru trei zile într-un muzeu itinerant ce conţine fotografii realizate la Revoluţie în Alba Iulia. „Remember -Decembrie 1989“ îşi propune să le reamintească albaiulienilor faptul că au ieşit în stradă în zilele de 21 şi 22 decembrie 1989 şi că mersul cu autobuzul s-a transformat într-o adevărată aventură. „Acest eveniment se vrea o reconstituire a evenimentelor ce au avut loc în urmă cu 21 de ani. Lumea a cam uitat cum se trăia în regimul comunist. Unora le va reaminti de acele vremuri, iar tinerii le pot cunoaşte îndeaproape “, a spus Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Unirii din Alba Iulia.
Acesta a precizat că în autobuz sunt expuse în jur de 50 de fotografii. Instantaneele au fost realizate de fotografii Revoluţiei, Emil Pojar, Traian Mârza şi Nicu Murgăşan. „Pozele surprind imagini realizate în punctele fierbinţi ale oraşului, în seara de 21 decembrie şi în dimineaţa zilei de 22. Pe lângă fotografii mai poate fi vizionat şi un film. Este expus şi un document din arhivele SRI cu privire la consumul de combustibil“, a mai spus Liviu Zgârciu, organizatorul evenimentului. Pe autobuz sunt scrise lozinci cu „Jos Ceauşescu“, şi „Libertatea“. Călătorie gratuită cei care au parcurs oraşul cu rudimentarul autobuz au avut prilejul să trăiască experienţa unei călătorii cu transportul în comun al acelor vremuri. „Mi se pare o idee bună. Am luat parte la evenimentele de la revoluţie, am ieşit în stradă. A fost agitaţie, îmbulzeală. E o diferenţă de la cer la pâmânt faţă de vremurile de atunci“, a spus Mircea Moguţ, de 48 de ani, electrician auto. În Alba Iulia au funcţionat 60 de autobuze Icarus, fiecare având 120 de locuri.
Ele circulau din oră în oră şi asigurau transportul atât în interiorul oraşului, cât şi spre fabrici. „Autobuzele Icarus au fost scoase din circulaţie în Alba Iulia în anul 2006. Noi ne ocupăm de transportul în comun şi în oraşul Turda. Aici a funcţionat un astfel de autobuz până în luna mai a acestui an. Autobuzul respectiv este funcţional, are toate documentaţiile valabile, revizia, inspecţia tehnică periodică şi documentele eliberate de ARR. După expoziţie va fi dus la REMAT“, a spus Stelian Nicola, directorul Societăţii de Transport Public Alba. Valoarea de inventar a autobuzului este de 4.222 de lei. Până pe data de 24 decembrie 2010 autobuzul va staţiona între Sala Unirii şi Clădirea Muzeului.