04-11-2013
STP Alba – transport de nota 10 (zece)
Ne bucurăm de fiecare dată când în municipiul nostru apare ceva nou, modern, menit să îmbunătăţească confortul şi liniştea locuitorilor. Fiecare pas făcut în acest sens este o apropiere de lumea civilizată, la care visăm încă şi pe care o dorim. Pornit într-o cursă acerbă pentru a atinge acest ţel, Alba Iulia a cunoscut şi se pare că va cunoaşte în continuare realizări marcabile. Una dintre cele mai palpabile şi folositoare, începând de la copii până la oamenii în vârstă, este transportul public local (devenit în timp, mult mai complex), o activitate care, privind în mod obiectiv, se desfăşoară fără reproş. Trăim într-un oraş frumos, iar serviciile S.T.P.-ului corespund pe deplin. Este cert că totul a fost conceput spre binele călătorului, pentru a uşura deplasarea între locaţiile unde treburile personale ale fiecăruia necesită prezenţa. Ca simpli beneficiari zilnici ai transportului public local, este imposibil să nu observăm verigile ce alcătuiesc lanţul acesta bine închegat, ce ne oferă siguranţa, confortul şi satisfacţia unei deplasări urbane.
Procurarea documentelor care validează prezenţa noastră în mijloacele de transport în comun, fie că se numesc abonamente (gratuite pentru pensionari) sau bilete valabile timp de o oră, s-a uşurat în mod vădit prin amplasarea pe trasee a cochetelor „chioşcuri” în care, pe tot cuprinsul zilei, personalul, în întregime feminin, deserveşte clienţii cu corectitudine şi amabilitate. Să nu uităm şi posibilitatea autentificării unei călătorii, printr-un simplu S.M.S. Folosirea acestui sistem scurtează staţionarea prelungită în staţii, timpul fiind, pentru noi, prea preţios.
Numărul mare al mijloacelor de transport, moderne, silenţioase, în care climatizarea este adaptată cu vremea de afară, prezenţa lor pe rutele stabilite, a făcut ca în Alba Iulia să apară expresia: „Nu alerga după autobuz, că imediat vine altul!”. Autobuzele sau microbuzele puse la dispoziţia cetăţenilor au un aspect atrăgător, frumos vopsite, purtând reclame ale unor societăţi comerciale, un fapt benefic pe plan local. Pe tabele electronice luminoase sunt afişate traseele ce urmează a fi străbătute, iar în habitaclu se comunică în mod automat staţia care urmează. Şi pentru că tot a venit vorba de staţii, simplu dar cu gust croite, cel ce aşteaptă este informat atât audio, cât şi video unde se află mijlocul de transport aşteptat. Un fapt demn de semnalat este ţinuta impecabilă a celor ce deservesc aceste autobuze, remarcată atât prin ţinuta decentă, dar modernă, cât şi prin comportament.
Imaginaţia fertilă a celor ce coordonează activitatea de transport în comun este excepţională. Dacă în timpul călduros autobuzul etajat este atracţia celor mici, dacă în ziua de 8 Martie, femeile pot să călătorească gratuit, dacă de Ziua Naţională, gratuitatea transportului se extinde pentru toţi cetăţenii, în zilele Sfintelor Sărbători de iarnă a fost pus în circulaţie un autobuz decorat şi luminat conform atmosferei trăite, iar conducătorul auto, deghizat în Moş Crăciun. Frumos! Acest mic amănunt pentru unii nu a fost trecut însă cu vederea de postul naţional de radio. Post care a prezentat un reportaj pe această temă.
Lărgirea ariei de deservire, inclusiv pentru localităţile din apropierea mică sau medie de municipiu, a eliminat concurenţa ilegală şi neloială, oferind siguranţă, promptitudine şi confort locuitorilor din aceste zone.
Se pare că la S.T.P. totul merge ca pe roate, aşa că putem spune: nota 10!