17-05-2014
STP Alba - cel mai bun transportator
Societatea de Transport Public (STP) S.A. Alba Iulia a câştigat premiul de excelenţă oferit de IRU (Uniunea Internaţională a Transportului Rutier) pentru cel mai bun operator de transport cu autobuze din Europa (IRU Bus Excellence Award 2013), premiu acordat pentru investiţii importante într-o flotă de vehicule confortabile şi ecologice pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru programul său punctual, sistemul integrat de ticketing, gradul de satisfacţie al clienţilor şi politica de informare a călătorilor stp.
Un juriu internaţional a acordat premiul pentru standardele sale de foarte înaltă calitate în ceea ce priveşte grija faţă de clienţi, responsabilitatea pentru mediu şi utilizarea tehnologiilor noi şi soluţiilor inovatoare. STP Alba a fost selectată de către juriu luându-se în considerare și eforturile pentru demararea activității de transport urban în zona metropolitană Alba Iulia.
„Transportul public din Alba Iulia oferă fiecărui cetăţean posibilitatea de a avea o viaţă socială activă, de a ajunge la locul de muncă, de a avea acces la educaţie, autorităţi şi servicii publice, chiar dacă nu are maşină, indiferent de rasă, religie sau venit. Reţeaua noastră acoperă întregul oraş, astfel încât călătorii noştri să poată ajunge oriunde doresc, oricând doresc. Cu toate că societatea noastră este 100% privată, ne considerăm un serviciu public pentru oraş, care are sarcina permanentă de a creşte calitatea serviciilor oferite călătorilor”, a declarat Stelian Nicola, Directorul General al STP Alba Iulia.
„Noi lucrăm într-un oraș cu o mare încărcătură istorică și pentru a păstra ceea ce ne-au lăsat înaintașii ne vom concentra în perioada următoare pe identificarea de soluții pentru reducerea nivelului de poluare în transportul de persoane în oraș” a susținut Nicola.
STP Alba Iulia deţine 90 de autobuze cu o vârstă maximă de 6 ani, cu un impact redus asupra mediului datorită utilizării de combustibili bio, sisteme de aer condiţionat performante şi de încălzire suplimentară. Compania şi-a construit propria staţie de combustibil şi deţine una dintre cele mai moderne spălătorii pentru vehicule curate şi confortabile. Pasagerii cu dizabilităţi pot călători cu uşurinţă pe toate rutele din Alba Iulia datorită autobuzelor cu podea joasă, rampelor de urcare şi sistemelor de coborâre a pltformei autobuzelor. În plus, STP SA Alba Iulia a introdus pentru prima oară în România o schemă de tarifare de o oră pentru Alba Iulia şi Turda, valabilă în orice mijloc de transport, inclusiv în suburbii, care se bazează pe un sistem de validare folosind localizarea prin GPS a clienţilor.
STP Alba Iulia este, de asemenea, implicată în proiectul ENERQI care are ca scop îmbunătăţirea transportului public prin chestionarea clienţilor asupra calităţii serviciilor. Schema de asistenţă clienţi a companiei include un sistem de gestionare a flotei pe bază de GPS şi un sistem de dispecerizare pentru îmbunătăţirea rutelor şi a orarelor, ţinând cont de blocajele din trafic, accidente sau probleme cu infrastructura, precum şi panouri dinamice care afişează timpul real de sosire în staţii şi la bordul vehiculelor.
„Juriul recunoaşte meritele STP Alba Iulia pentru o politică a calităţii deosebită şi complexă care îndeplineşte obiectivele campaniei Smart Move şi care, fără îndoială, va inspira şi va reprezenta un model pentru multe companii din regiune”, a concluzionat Yves Mannaerts, Vicepreşedintele IRU.
Premiul pentru cel mai bun operator de transport cu autobuze al anului din Europa are ca obiectiv promovarea utilizării autobuzelor şi autocarelor în transportul public regulat urban şi suburban, prin proiecte de înaltă calitate şi eficiente din punct de vedere financiar şi este acordat la fiecare doi ani.
Ceremonia a avut loc pe 16 septembrie la Kortrijk, în Belgia. IRU a mai acordat doua premii de excelentă, unul pentru organizarea transportului urban, câștigătorul fiind desemnat orașul Skopje și unul acordat companiei daneze Papuga, pentru dezvoltarea unui serviciu inovativ de combinare a ciclo-turismului cu transportul cu autocarul.
Proiectele STP Alba vor fi prezentate în cadrul Forumului de mobilitate durabilă și dezvoltare metropolitană, organizat de Asociația pentru Mobilitate Metropolitană – Club Metropolitan, OTL SA și Zona Metropolitană Oradea, cu sprijinul UITP și al Primăriei Oradea în zilele de 13 și 14 noiembrie 2013, la Oradea. La eveniment și-au mai anunțat participarea și Hans-Werner Franz, CEO – VBB Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (Autoritatea de Transport din Statele Federale Berlin-Brandenburg) / Președinte – Asociaţia Europeană a Autorităţilor de Transport (EMTA), Ilie Bolojan, Primarul Municipiului Oradea, Artur Perchel, Manager Eastern European Countries – Uniunea Internațională de Transport Public (UITP), Renate Zuckerstätter-Semela, City-Region Manager North – Metropolitan Area Management Vienna/Lower Austria (SUM), Cezar Grozavu, Manager Public – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ciprian Barna, Director General – Zona Metropolitană Oradea, István Csuzi, Director General – OTL SA.