04-09-2013
Autobuzele STP Alba, dotate cu filtre supraaspirante
Autobuzele Societatii de Transport Public Alba sunt dotate cu filtre supra-aspirante premiate cu medalia de aur la Salonul de Inventica “Proinvent Cluj”.
Inventia ce apartine românului Corneliu Birtok-Baneasa a fost recunoscuta la salonul ce s-a desfasurat în perioada 27-30 martie, la Cluj.

La salon au fost prezentate peste 400 de inventii si în jur la 80 de entitati, cum ar fi universitati, asociatii si institute de cercetare. Corneliu Birtok – Baneasa a participat cu patru inventii, cea mai importanta fiind filtrul supraaspirant universal pentru motoarele de mare litraj, respectiv filtrele montante la Alba Iulia.
Reamintim ca Societatea de Transport Public Alba Iulia a dezvoltat o colaborare cu inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa, autorul unui filtru special de aer care reduce consumul de combustibil si mareste puterea motorului. Initial, s-a început cu montarea unui singur filtru, însa, dupa primele saptamâni, rezultatele au fost atât de bune încât s-a decis extinderea experimentului la trei autobuze. Filtrele supraaspirante, cum sunt ele denumite de autorul lor, au fost testate pe trei autobuze pe o perioada de 3,5 luni atât în conditii de temperaturi de toamna (15-21 grade C) cât si în conditii de iarna (-15 grade C). Economia de combustibil constatata este semnificativa: 8-12% la 100 de km.

Corneliu Birtok-Baneasa este detinatorul premiului WIPO (Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala – GENEVA) “Cel Mai Bun Inventator” acordat în cadrul Salonului International de Inventii si Investitii de la Moscova, în septembrie 2010, o distinctie care se acorda o singura data în viata unui inventator. De asemenea, Corneliu Birtok-Baneasa a primit pentru inventia sa medalii de aur la cele mai prestigioase saloane de inventica din strainatate. Bazele colaborarii cu inventatorul român s-au pus la Târgul ALEA 2011, desfasurat la Alba Iulia, unde acesta si-a expus filtrele cu care a impresionat juriile unor saloane mondiale de inventica.