25-10-2011
Festivalul ”Ziua de mâine”
Festivalul ”Ziua de mâine”. Trei zile de recitaluri extraordinare și surprize pentru iubitorii de muzică folk

Începând cu 11 noiembrie, timp de trei zile, la Alba Iulia se va desfășura Festivalul – Concurs de Muzică Folk ”Ziua de Mâine”, aflat la cea de-a VII-a ediție. Organizatorii au pregătit un program cu recitaluri extraordinare şi surprize. Vineri, s-au vândut deja 600 de bilete, fapt ce arată că evenimentul a atras interesul iubitorilor acestui gen de muzică. Mai multe bilete au rămas şi pot fi încă achiziţionate pentru spectacolul de teatru “Nasul”, de duminică. Abonamentele pentru festival au fost epuizate.

Miercuri s-a desfăşurat conferinţa de prezentare a festivalului, în cadrul căreia organizatorii au făcut publice mai multe detalii despre eveniment. Au participat directorul Festivalului, binecunoscutul interpret de muzică folk, Vali Şerban, reprezentanţii CJ Alba – Alin Cucui şi Dan Popescu, directorul Teatrului “Prichindel”, Ioana Bogăţan, precum şi Daniel Avram – profesor de muzică folk la Palatul Copiilor din Alba Iulia.

Potrivit organizatorilor, în fiecare zi a festivalului, se desfăşoară concursul tinerilor folkiști, la Teatrul de Păpuși „Prichindel”, iar duminică este programată ceremonia de premiere. În urma preselecţiei organizate în vederea desfăşurării concursului pentru interpreţii de muzică folk, au fost selectaţi 12 concurenţi din judeţele Iaşi, Constanţa, Cluj şi Alba. S-au acceptat doar creaţii proprii, iar jurizarea s-a realizat pe baza votării înregistrărilor trimise de către participanţi. S-a ales această metodă, pentru a uşura demersul şi a elimina cheltuieli de transport, suferite de către concurenţi. Directorul festivalului, Vali Şerban a afirmat că „La Alba Iulia întră în concurs doar cei care sunt cantautori ai muzicii folk”, subliniind importanţa cunoaşterii acestui gen de muzică de către participanţi.

Câştigătorii din cadrul concursului vor primi premii pentru locurile I (1.500 lei), II (1.000 lei) şi locul III (800 lei), dar şi un premiu oferit de Consiliul Judeţean Alba, principalul organizator, în valoare de 500 lei.

De asemenea, vor mai fi oferite un premiu de popularitate, în valoare de 500 lei, în urma votării pieselor finaliste ale concursului pe site-ul evenimentului şi un premiu de fidelitate, o cameră web “Microsoft Webcam – Lifecam Cinema”, oferit celui ce va răspunde la întrebarea de pe site-ul Festivalului, a precizat reprezentantul CJ Alba, Dan Popescu.

Recitalurile din fiecare seară de festival vor aduce pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor cele mai importante nume ale folkului românesc, precum Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Vasile Șeicaru sau Ioan Gyuri Pascu (invitat pentru prima oară la festival).

Pe lângă concursul şi recitalurile oferite, în cadrul evenimentului vor mai avea loc proiecţii de filme de scurt-metraj, în „Autobuzul cu filme”, care vor fi expuse pe toată perioada festivalului, în interiorul autobuzului supraetajat al STP, care va circula pe traseul normal. Nu vor fi modificări de preţ privind biletul de călătorie.

Duminică, 13 noiembrie, se va juca piesa de teatru „Nasul”, la Casa de Cultură a Studenţilor, un spectacol cu Ada Milea în regia lui Alexandru Dabija (adaptare după nuvela omonimă de N.V. Gogol).

Festivalul „Ziua de Mâine” este organizat Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenţilor, Societatea de Transport Public Alba Iulia, Asociaţia Cultur’ART, Florăria „Casa cu flori” din Alba Iulia, Alba Mall şi Art Cafe Downtown.