04-10-2013
STP Alba – Zona Metropolitană Alba Iulia
Zone tarifare
Există șapte zone tarifare, marcate prin culori distincte, pentru care se aplică tarife diferite pentru abonamente și biletele de călătorie. Valabilitatea biletelor va fi și ea diferită, între 60 – 120 de minute, în funcție de zona tarifară, pentru a permite fiecărui călător să beneficieze de cel puțin 30 de minute în zona 1 (municipiul Alba Iulia) în prețul aceluiași bilet.

Zona tarifară 1 (roșu) cuprinde municipiul Alba Iulia. Prețul unui bilet valabil 60 de minute (din momentul validării) este de 1,8 lei iar prețul unui abonament este de 60 de lei pe lună.
Zona tarifară 2 (orange) cuprinde localitățile: Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru și Ciugud. Prețul unui bilet valabil 60 de minute este de 3,5 lei, iar prețul unui abonament lunar este de 90 de lei.
Zona tarifară 3 (galben) cuprinde localitățile: Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea și Ighiu. Biletul costă 4 lei și este valabil 60 de minute. Abonamentul lunar pentru această zonă costă 110 de lei.
Zona tarifară 4 (verde) cuprinde localitățile: Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra și Mesentea. Prețul unui bilet valabil 70 de minute este de 4,5 lei. Abonamentul lunar costă 120 de lei.
Zona tarifară 5 (indigo) cuprinde localitățile: Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus. Prețului biletului este de 5 lei, iar valabilitatea este de 90 de minute. Prețul abonamentului lunar este de 130 de lei.
Zona tarifară 6 (gri) acoperă traseul Alba Iulia – Poiana Galdei. Prețul unui bilet valabil 90 de minute este de 5,5 lei, iar prețul abonamentului este de 140 de lei pe lună.
Zona 7 (maro) acoperă traseul Alba Iulia – Întregalde. Prețul unui bilet de călătorie, valabil 120 de minute, este de 10 lei, iar al abonamentului lunar este de 250 de lei.
Cum funcționează sistemul
Abonamentele și biletele de călătorie sunt valabile în zona tarifară corespunzătoare tarifului plătit și în orice zonă tarifară inferioară, în același preț, și pentru un număr nelimitat de călătorii efectuate în perioada de valabilitate.
De exemplu, un bilet achiziționat din Bucerdea Vinoasă (zona tarifară 4) este, de asemenea, valabil timp de 70 de minute pe toate zonele inferioare (zonele tarifare 3, 2 și 1) și costă 4,5 lei, pentru traseul complet, până la Alba Iulia. Această călătorie durează de obicei 40 de minute, astfel încât călătorul poate beneficia de 30 de minute de valabilitate a biletului în Alba Iulia, indiferent câte mijloace de transport schimbă. Dacă nu dorește să achiziționeze biletul până la Alba Iulia ci doar până într-o localitate mai apropiată, poate plăti mai puțin, în funcție de destinație.
Un abonament achiziționat pentru Bucerdea Vinoasă (ca să rămânem la același exemplu), costă 120 de lei (zona 4) și este valabil la rândul său și în zonele tarifare inferioare (3, 2 și 1). Acest abonament poate fi utilizat, în același preț, pentru un număr nelimitat de călătorii atât în Alba Iulia (zona 1) cât și în celelalte zone inferioare: Șeușa, Totoi, Hăpria, Șard, Oiejdea, Ighiu (toate din zona 3), Ciugud, Limba, Drâmbar, Teleac și Sîntimbru (zona2).
Alte informații utile
Abonamentele sunt de tip ”card” și se eliberează de la chioșcurile STP din stațiile: Gară, Centru – Romtelecom, Centru – Unirea, Cetate- Spital, Ampoi 2 – Liceul Industrial Nr. 1 și Autogara STP.
Programul de circulație (orele de plecare) pe toate traseele deservite de STP rămâne neschimbat. Foarte important pentru călătorii din zonele tarifare 2-7 este faptul că toate cursele dinspre aceste zone care sosesc în Alba Iulia dimineața până la ora 7,40 (ora de sosire în Gara Alba Iulia) vor parcurge zonele de maxim interes: Cetate, Ampoi 3 și Centru pentru ca aceștia să poată ajunge la locul de muncă, școală, instituții publice etc, cu un număr cât mai mic de transbordări. Această suprapunere este limitată de ora 7,40 deoarece la ora 7,45 începe ora de vârf în municpiul Alba Iulia, când se înregistrează cele mai mari valori ale traficului.
Persoanele cu domiciliul în toate cele 7 zone tarifare, care, conform legii, beneficiază de gratuitate la transportul public local pot efectua un număr nelimitat de călătorii în orice zonă tarifară, pe baza unui card de mobilitate urbană obținut de la punctele STP amintite mai sus, în baza documentelor justificative emise de autoritățile competente. Validarea acestor carduri este obligatorie la fiecare călătorie. Nevalidarea constituie contravenție și se sancționează la fel ca și călătoria fără bilet valabil.
Informații legate de programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține la telefon 0258/812826. Pentru informații legate de circulația în zonele tarifare 2-7, informațiile se obțin de la autogara STP, telefon 0258/812967.